Bio

Liesbeth Decrock (Gent, 1990) behaalde een master in compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Wim Henderickx en Luc van Hove en nam meermaals deel aan de SoundMine internationale compositiestage georganiseerd door vzw Musica in Neerpelt en aan de 2020 Young Composers Meeting georganiseerd door Orkest De Ereprijs in Apeldoorn.

Een voorkeur voor kamermuziek en atypische bezettingen komt naar voren in de composities ‘De Eekhoorn’ (2015) voor klarinet, harp en contrabas; ‘Ik weet het niet en het kan me werkelijk niets schelen (roepnaam: Iwein)’ (2016) voor contrabas en drievoudig slagwerk; en ‘Fruitsla voor het koor’ (2018) voor gemengd koor, basgitaar, vibrafoon en fruit. Haar oeuvre valt grofweg op te delen in twee categorieën wat betreft betekenis. Enerzijds schrijft ze ernstige werken met een grote emotionele – soms autobiografische – beladenheid, anderzijds maakt ze heel vrijblijvende werken met vaak een vleugje humor. Haar selectieve stijl wordt verder gekenmerkt door directheid, transparantie, vitaliteit en de drang te plezieren.

In 2017 richt ze Het Incident op, een collectief waarmee ze in wisselende samenwerkingen met componisten en uitvoerders naar een eigen energieke huisstijl toewerkt.

In 2019 selecteert Klarafestival haar als componist voor MusMA, een samenwerking tussen verschillende Europese muziekfestivals en radiozenders. In opdracht hiervoor schrijft ze ‘I Am’, een werk over identiteit voor vocaal kwartet en actrice. De compositie wordt uitgevoerd door zangers van het Zweeds Radiokoor en actrice Stina Ekblad, op vijf verschillende festivals in Europa.

In 2021 schrijft ze in opdracht van Logos Foundation een werk voor hun robotorkest. Getiteld ‘Music for an Appetite (muziek voor een hongerke)’ is het een mooie illustratie van vrijblijvendheid en van een typerende houding tegenover muziek: het is smakelijke muziek, zonder grote ideeën erachter.

Composities van Liesbeth Decrock werden uitgevoerd door ensembles en uitvoerders als deFilharmonie, deCompagnie, De 2de Adem, Logos Robot Orchestra, Matthias Coppens, Bram Fournier, Andrew Wise, Nikolaas Kende, en op festivals als AlbaNova, Klarafestival en Wonderfeel.